Návšteva Európskeho parlamentu v Štrasburgu

27.09.2010 22:41

     Naša škola má za sebou ďalší úspešný výlet, a to výlet do Strasbourgu, hlavného mesta Alsaského regiónu, kde sa francúzština mieša s nemčinou a história s modernou kultúrou. Prečo sa nám pošťastilo navštíviť toto mesto?

    Všetko to začalo ešte v decembri minulého roka, kedy na našej škole prebiehala prvá časť súťaže vyhlásenej Európskym parlamentom a venovanej roku 2010 ako roku chudoby a sociálnemu vylúčeniu. V tejto časti bola študentom priradená krajina Európskej únie, ktorú mali následne prezentovať svojim spolužiakom a učiteľskému zboru práve z hľadiska chudoby. Po triednom kole nasledovalo kolo školské, kde padli aj slzy nad silnou tematikou niektorých projektov. Forma projektov bola ľubovoľná, a tak sme mohli uvidieť či už prezentácie, plagáty, hrané scénky alebo vytvorenie webstránky, s ktorou sa práve študentom 5.D (Lucia Kubaská a Martin Krajčík) podarilo aj vyhrať. Vo februári bolo celoslovenské kolo tejto súťaže, ktorú síce naši študenti nevyhrali, ale umiestnili sa na 6.mieste, čo im zabezpečilo výhru, a to zájazd do Strasbourgu. Nezabudnúc na to, že táto súťaž mala na našej škole aj druhé kolo, a to dekoráciu tried na štýl ktorej-to krajiny.

    Celý výlet bol financovaný Európskym parlamentom, ktorý zabezpečil všetko od zdĺhavej 12-hodinovej cesty autobusom až po dopravu a voľný program v tomto meste, ktoré navštívili nielen študenti z víťazných tried, ale aj z ostatných, ktoré nevyhrali a prípadne sa nezúčastnili tohto projektu, a namiesto návštevy Európskeho parlamentu podnikli výlet na neďaleký hrad. Cestovalo sa v noci zo stredy na štvrtok, kedy sa študenti po nie veľmi vydarenom spánku zúčastnili plavby loďou po kanáli rieky III a prezreli si centrum Strasbourgu z tejto perspektívy. Vo štvrtok sa vo Francúzsku konal aj štrajk občanov na protest proti snahe prezidenta Nicolasa Sarkozyho zvýšiť vekovú hranicu pre odchod do dôchodku zo súčasných 60 na 62 rokov, a tak mali naši študenti o zábavu postarané sledovaním týchto demonštrácií, samozrejme z dostatočnej vzdialenosti. Mesto nám vo veľa prípadoch pripomínalo Bratislavu - centrum ohraničené riekou, množstvo malých uličiek a domčekov z dôb dávno minulých. V centre dominuje rímsko-katolícka katedrála Notre-Dame-de-Strasbourg postavená z časti v románskom a z časti v gotickom slohu, z  vrchu ktorej sa odkrýva krásny výhľad na mesto. V niektorých situáciách bolo problémom dohovoriť sa, keďže Francúzi ako praví národovci  uprednostňujú svoj jazyk a nemčine alebo angličtine vôbec nevenujú pozornosť. Medzi najžiadanejšie suveníry patrili bociany ako symboly Alsaského regiónu a veľké množstvo sladkostí rôzneho charakteru, ktoré oplývali nielen príťažlivým vzhľadom a dobrou chuťou, ale aj dostatočne vysokou cenou ako v podstate skoro všetko v tomto meste. Večer sme sa ubytovali v našom hoteli Formula 1 mimo centra mesta, kde sme boli ubytovaní po 2-3 osobách v malých izbách a so spoločným WC a sprchou na chodbe.

    Ďalší deň bol dňom D pre tých, ktorí sa tešili na návštevu Európskeho parlamentu a ktorý bol aj dôvodom celého nášho výletu. Ako som už vyššie spomenula, študenti sa rozdelili do dvoch skupín. Prvá mala zabezpečený celodenný program v Európskom parlamente a druhá sa kochala krásami hradu a vínnou cestou. Ja som bola účastníčka prvej skupiny a pokúsim sa vám tento deň čo najlepšie priblížiť. Po príchode do parlamentu sme boli podrobení bezpečnostnej prehliadke podobnej tej letiskovej a oboznámení so základnými informáciami a taktiež obdarení visačkami so symbolom skupiny, pre ktorú sme sa rozhodli a následne boli aj jej členmi po úvodnom programe. Potom nasledovali typické francúzske raňajky založené na kúsku pečiva a studených či teplých nápojoch, po ktorých nasledoval program v zasadacej sále Európskeho parlamentu, kde boli naši študenti usadení na miestach skutočných európskych poslancov. Po uvítacej reči a predstavení Európskeho parlamentu ako jedného z orgánov Európskej únie nasledovala prezentácia každej školy jedným z jej žiakov. Program prebiehal striedavo v angličtine a vo francúzštine, v ktorých boli prednášané aj prejavy zástupcov škôl. Osadenstvo sály malo k dispozícii slúchadlá s možnosťou výberu jazyka, stôl aj so samotným hlasovacím zariadením a mikrofón, ktorý zohral svoju úlohu pri ankete so zamestnancami Európskeho parlamentu.

    Po úvodnej časti nasledoval obed, ktorý sa na rozdiel od raňajok mohol nazvať výdatným jedlom a začiatok hry „eurogame“, v ktorej sa zostavili 4-členné mnohonárodnostné skupiny, ktorých úlohou bolo vyplniť hárok otázok týkajúcich sa Európskej únie, pričom každá otázka bola v jazyku jedného z členských štátov. Následne sa študenti podľa vopred vybranej alebo pridelenej skupiny rozdelili do výborov, v ktorých prerokovávali danú problematiku, či už to bola budúcnosť EÚ, demokratizácia Európy, environmentálne problémy alebo chudoba. Vo výbore sa zvolil jeden predseda a jeden zapisovateľ, ktorých anglický jazyk bol na vysokej úrovni, a taktiež venovali dostatok času príprave danej problematike. Nasledovala vyše hodinová diskusia, počas ktorej mali členovia výboru dospieť k nejakému riešeniu problému a vypracovať referát so základnými bodmi, ktorý bol následne prednášaný zase v hlavnej zasadacej sále predsedami týchto výborov. Táto časť bola tiež doplnená diskusiou a hlasovaním účastníkov, ktorí boli za/proti danému návrhu alebo sa hlasovania zdržali. Po tejto časti nasledovalo finále hry „eurogame“ , kde do užšieho kola postúpili štyri tímy, v jednom z ktorých bol aj žiak našej školy. Ich úlohou bolo správne zodpovedať na otázky týkajúce sa všeobecných vedomostí alebo otázok zameraných na hudbu. Po jej skončení sa vyhlásili víťazi, odovzdali odmeny a na záver sa popri tónoch Európskej hymny prezentovali vlajky jednotlivých členských krajín.

    Z parlamentu sme odchádzali v podvečer, stretli sme sa s našou druhou skupinou a spolu sa zúčastnili večere v jednom z nákupných centier, v ktorom sme podnikli aj nákupy zásob a suvenírov. Po noci v hoteli a chutných raňajkách nás zase čakal autobus a cesta domov, ktorú sme si spríjemnili zastávkou v  Passau, nemecko-rakúskom pohraničnom meste, kde sme si počas hodinového rozchodu natiahli stŕpnuté končatiny, prezreli jeho centrum a prípadne sútok riek – Dunaja, Inna a Inza. Domov sme sa vrátili cca o 22 večer, prekvapení tým, ako tento výlet rýchle ubehol.

 

 

                                                                                                              Lucia Rusnáková

                                                                                                                             5.D

 

 

 

 

Fotky zo štrasburgu nájdete aj na našej stránke na FACEBOOKU :)

 

Článok bol uverejnený aj na stránke BSK ale i v Petržalskych novinách zo dňa 15.10.2010, číslo 20, ročník 16

 

Share |