Návšteva známej ruskej spisovateľky Svetlany Savitskej

28.02.2011 20:19

   V piatok 18. februára nás na našej škole navštívila známa ruská spisovateľka Svetlana Savitskaja. Pani Savitskaja je prezidentkou Spoločnosti literárnych združení. Rovnako je zakladateľkou prestížnej literárnej ceny Ruska - Zlaté pero.

   Svetlana Savitskaja sa narodila v roku 1963. Svoju mladosť prežila na Sibíri. Študovala v Moskve a v súčasnosti v nej pracuje a pôsobí. Má tri deti a už aj jedného vnuka.

   Literárnej tvorbe sa začala venovať v roku 1982. Podľa jej vlastných slov to bolo kvôli tomu, že sa s manželom musela presťahovať z Moskvy. Počas dlhých chvíľ na ruskom vidieku začala vymýšľať pre svoje deti rozprávky, ktoré ich mali zaujať. Toto svoje umenie predviedla aj nám. Jej rozprávanie bolo sprevádzané i skladaním origami v súvislosti s jednou veľmi vtipnou príhodou, ktorá sa viazala na jej školské roky.

   V súčasnosti je členkou Zväzu ruských spisovateľov a organizátorkou literárnych súťaží v Rusku (napr. literárna súťaž Ekologické rozprávky). Spisovateľka píše najmä rozprávky, ale píše aj poviedky, romány i poéziu. Pani Savitskaja získala mnohé ocenenia za svoju literárnu činnosť. Je to veľmi talentovaná a zaujímavá spisovateľka a my jej ďakujeme za zaujímavú besedu.

 

 

Mariana Klačanská

 

 

Svetlana Savitskaja nám číta ruské rozprávky

 

Odovzdávanie medaily a diplomu

 Pán Orlov z Ruského centra odovzdáva medailu a diplom v mene Svetlany Savitskej

 

 

 

 

Prepáčte za mierne zhoršenú kvalitu fotiek fotených mobilom.

Share |