Oslava Dňa Zeme

22.06.2010 17:23

    Dňa 24.4 na Gymnáziu Alberta Einsteina prebehli viaceré akcie v rámci každoročne oslavovaného dňa Zeme. Ako mnohé doteraz, aj tieto boli zastrešené Zelenou školou. Na deň Zeme si totiž pripomíname, že zemské zdroje nie sú nevyčerpateľné a rovnováha všetkého živého na tejto planéte je vzácna, obdivuhodná, no veľmi krehká. Vyjadrujeme vďaku matke prírode a vnášame do našich urbanizovaných sterotypov, to čo nám reklamy neponúkajú, lebo z toho nemá kto profitovať.

    V tento deň v areáli nášho gymnázia pobehovali rozšantené deti z materskej školy na Bohrovej ulici, pre ktoré naši študenti pripravili pútavý program. Mohli sa dozvedieť zaujímavosti zo života rastlín a zvierat, či praktické zručnosti, napríklad ako si čistiť zuby pri použití minimálneho množstva vody.

    Časovo najnáročnejšou aktivitou bolo maľovanie ekologických stôp farebnými kriedami na chodník vedúci k vstupnej bráne školy. Stopy sa smerom od školy zmenšovali, pretože ekologická stopa vyjadruje, akú veľkú stopu zanechávajú ľudské činy na  Zemi. Preto, čím je menšia, tým menej škodíme Zemi. Z dverí Zelenej školy, preto študenti vychádzajú s menšou ekologickou stopou.

    Súčasťou programu boli aj zábavno-edukatívne prednášky organizácií ako Živica a Vlk, ktoré na našej škole prebiehajú už tradične, rovnako ako fair trade bufet, ktorý sa tiež teší veľkej obľube u študentov. Tento rok bol však fair trade prezentovaný aj pedagogickému zboru v podobe posedenia na fair trade káve sprevádzanej prezentáciou fotografií akcií Zelenej školy.

    V poobedných hodinách prebehla montáž Land Artového listu z vetiev, prútov a konárikov, všetko z prírodných materiálov, a tak deň Zeme skončil jeho zavesením na strom.

 

Budúci rok ešte zelenšie!

Share |