Svetový deň boja proti AIDS

28.11.2010 22:00

    December už pomaly, ale isto klope na dvere. Ľudia si s jeho príchodom spájajú advent, Mikuláša, Vianoce, ale pre mnohých je to práve mesiac, ktorý nám pripomína AIDS ako ochorenie postihujúce mnoho ľudí na našej Zemi. Práve 1.december je od roku 1988 svetovým dňom AIDS-u a jeho symbolom je červená stužka.

    AIDS je pomerne neskoro popísané ochorenie, keďže ho až v roku 1981 popísal Dr. Michael Gottlieb, ktorý si pôvodne predstavoval AIDS len ako ochorenie Američanov. S následným pokrokom vo vede sa spresnila definícia AIDS-u ako syndrómu získanej imunitnej nedostatočnosti, ktorá postihuje ľudí bez ohľadu na krajinu pôvodu a jej zvýšený počet je medzi homosexuálne orientovanými občanmi. Následne v roku 1983 prof. Luc Montagnier v Pasteurovom ústave v Paríži izoloval AIDS vírus a označil ho za možného pôvodcu ochorenia. Jeho hypotézu potvrdil o rok neskôr americký tím prof. Galla. V tomto tíme sa nachádzal aj Slovák Mikuláš Popovič, ktorý sa pokladá za jedného z troch spoluobjaviteľov vírusu. Rok 1985 už priniesol prvý liek na liečbu AIDS-u, ktorý nebol dostatočne efektívny a nestačil na úspešnú liečbu. Až  rok neskôr znamenal prelom v liečbe AIDS-u, kedy liečbu zefektívnila kombinácia troch rôznych liekov.

   Toto smrteľné ochorenie je prenášané pohlavným stykom, krvnou cestou (nehygienické transfúzie...), telesnými tekutinami ako sú moč a sliny, alebo z matky na dieťa počas pôrodu. Nakazenie telesnými tekutinami nie je taký rýchle a rozšírené, keďže na nakazenie vírusom je potrebné väčšie množstvo slín alebo moču. Je to posledné štádium infekcie HIV, ktorú spôsobuje infekcia vírusom ľudskej imunitnej nedostatočnosti. Prvopočiatky tohto vírusu siahajú až k mutáciám opičích vírusov následne prenesených na človeka. Vírus HIV napáda biele krvinky a následne ničí imunitný systém človeka, čo spôsobuje, že človek je viac náchylný na ochorenia, ku ktorým bol dovtedy imúnny. Prvotné príznaky sú podobné obyčajnej chrípke (únava, bolesti svalov a kĺbov, teploty, bolesti hrdla...), ktoré prerastú do úbytku hmotnosti a mnohých respiračných a plesňových ochorení až nádorov.

    Na Slovensku sa od roku 1985 infikovalo 183 ľudí, z ktorých 6 zomreli. Nadpolovičnú väčšinu tvoria muži od 20 do 30 rokov, hlavne homosexuáli infikovaní pohlavným stykom, čím sa odlišujeme od Ukrajiny, kde prevažuje počet ľudí nakazených injekciami počas vnútrožilového podávania drog.   

    Široká verejnosť môže využiť rad rôznych vyšetrení zisťujúcich prítomnosť daného vírusu v tele. Doba opakovania vyšetrenia je rôzna, pohybuje sa od trojmesačných intervalov až po ročné a vyšetrenie je vo väčšine prípadov bezplatné. Spočíva v odobratí krvi a u žien aj v návšteve gynekológa a výsledky sú hotové do 1 týždňa.

    Svetový deň AIDS-u sa hlavne snaží oboznámiť ľudí s prevenciou nákazy či už medzi mladými ľuďmi alebo medzi nakazenou matkou a dieťaťom, zabezpečením starostlivosti o nakazené deti a následne ich ochrániť a podporiť v ďalšom živote, či vyzdvihuje zdravý životný štýl ako najlepšiu prevenciu ochorenia. Táto kampaň je venovaná hlavne stredným školám, na ktorých prebiehajú rôzne besedy a prednášky, umiestňujú sa plagáty súvisiace s touto problematikou a rozdávajú sa červené stužky ako hlavné symboly tohto dňa. Osobitná vážnosť je venovaná aj problematike nechráneného pohlavného styku, ktorý patrí k hlavným spúšťačom tohto ochorenia a prevencii látkových a nelátkových závislostí.

    Mnoho ľudí sa snaží čo najviac dištancovať od tohto problému s domnením,  že oni nepatria k rizikovej skupine, ale práve svojou nedostatočnou informovanosťou len zvyšujú riziko nákazy. Jednotka v dátume nie je náhodná – práve prvé číslo symbolizuje kladenie dôrazu na naše zdravie, ktoré máme len jedno a o ktoré sa treba starať a udržiavať ho v čo najlepšom stave, pokiaľ sa ešte dá.

 

 

 

 

Lucifuk

Share |