Týždeň farebných tričiek - vyhodnotenie

14.03.2011 15:58

Záplava ľudí vo farebných tričkách behajúcich po škole. Každý deň iná farba a každý deň tá istá otázka: "Čo to má znamenať?" Znamená to jedno - separácia odpadu. Stále nerozumiete? 

Pod heslom Neseparujte sa, separujte s nami prebiehal na Gymnáziu A. Einsteina v dňoch od 7. do 11. marca Týždeň farebných tričiek. Každý deň v týždni bol zasvätený inej farbe, ktorá reprezentovala inú časť odpadu. V pondelok ste teda mohli vidieť ľudí v tmavej čiernej farbe, ktorá reprezentovala komunálny odpad. Utorok nás osviežil jarnou žltou farbou reprezentujúcou plasty, po ktorom nasledovala zelená streda venovaná sklu. Štvrtok sa zase niesol v duchu modrej, papierovej farby a v piatok nás zase zaplnila červená farba, ktorej kontajnery síce často nevidíme, ale uskladňujú sa v nich kovy. Počet študentov sa zo dňa na deň zvyšoval. V pondelok to bolo 57 študentov, v utorok 60, v stredu 70, vo štvrtok už 100 študentov a nakoniec v piatok to bolo 103 študentov, ktorí prišli podporiť túto myšlienku a urobili si spoločnú fotografiu. Skutočný počet zúčastnených sa ale líši od vyššie uvedených čísel, keďže mnoho ľudí prišlo v danej farbe do školy, ale nezúčastnili sa fotografovania, či už kvôli tomu, že sa hanbili alebo sa pripravovali na ďalšiu hodinu. Toto podujatie nepodporili len študenti nášho gymnázia, ale aj učiteľský zbor, ktorý nosením danej farby prezentoval svoje pozitívne stanovisko k separovaniu odpadu.

Odpadu sa v našej republike vyprodukuje asi 2,5 milióna ton ročne, pričom až 80% odpadu je možné recyklovať, a preto je dôležité túto problematiku riešiť - či už recyklovaním alebo nepodporovaním nelegálnych skládok. Hlavne treba zmeniť povedomie ľudí, ktorí separáciu odpadu považujú za výdobytok doby alebo až obtiaž bez efektívnych výsledkov. Sme rozdielni, každý z nás ale produkuje odpad. Preto nech heslo nášho týždňa ešte dlho odznieva v pamäti: „Neseparujte sa, separujte s nami.“

 

 

Lucia Rusnáková

 

Prečítajte si tento článok aj na stránke BSK :) Taktiež si môžete pozrieť fotky z akcie na Facebooku :)

Share |