Výlet do Krkonôš

22.06.2010 17:25

Výlet za ekológiou

 

    Začiatkom novembra som sa zúčastnil výletu do Krkonôš, za účelom bližšieho poznania ekologického a globálneho myslenia. Celý pobyt organizoval Pán profesor Loffay s českou organizáciou SEVER. Výletu sa zúčastnilo ešte 10 ľudí z rôznych tried nášho gymnázia.

 

    Náš výlet sa začal na železničnej stanici v Bratislave. Vlakom sme sa presunuli do Pardubíc a potom ČSAD do cieľa „Horní Maršov“. Hneď ako sme došli do nášho centra, ktoré bolo veľmi útulné a pekne zariadené, sme sa zoznámili s naším vedúcimi. Po zoznámení sme sa odobrali do miestnej jedálne. Jedlo bolo bohužiaľ veľmi slabé a to bolo jediné, čo mi vadilo na celom výlete. Každý deň sme mali program, ktorý boli veľmi zaujímavý, ale aj poučný. Veľmi zábavný bol program o rozdelení peňazí vo svete a ich vplyv na ekológiu. Taktiež ma veľmi bavila hra Fish-Banks, ktorá ukázala ako peniaze a zisk dokážu ničiť prírodu.

 

    Navštívili sme množstvo okolitých miest, ktoré poukazovali, ako je príroda citlivá a ako sa dá ľahko poškodiť. Krkonoše boli často skúšané vplyvom človeka a priemyslu. Ťažilo sa tu drevo, bol tu častý výskyt kyslých dažďov, ale príroda má našťastie obnovovací reflex, takže v súčasnosti lesy neboli až tak poškodené.

 

    Dni plynuli a pomaly sa blížil koniec nášho pobytu. Naši vedúci nám pripravili na koniec dojímavé predstavenie, kde spomenuli množstvo druhov, ktoré sú na pokraji vyhynutia a na náznak sústrasti za každý druh sfúkli sviečku. Nasledujúce ráno sme opustili Krkonoše a vybrali sa späť do Bratislavy.

 

    Výlet ma veľmi zaujal a zanechal vo mne pozitívny dojem. Chcel by som poďakovať našim vedúcim a pánovi Loffayovi za náramne pestrý program, ktorý trochu zmenil môj pohľad na svet.

 

„Mysli globálne, konaj lokálne!“

  

Share |